За нас

За нас:i282600889624923699. szw480h1280

Пчеларството е наследен занаят още от прадядото на Митко, който е имал собствени кошери. Тези кошери са останали в наследство и на неговия дядо, който ги дава на своя внук... така започва историята на пчеларството и в нашето младо семейство...

Ние сме Ралица и Димитър и заедно освен, че сме семейство, сме и "Пчеларска ферма Странджа"

През 2005г. Димитър Станчев, завърши средното си образование в Стара Загора със специалност - ветеринар-техник. Любовта му към животните и земеделието винаги е била отправна точка в неговите намерения и желание за развитие. Завършил е висшето си образование аграрна икономика във Велико Търново, с желанието да управлява успешно собствения си бизнес. 

През 2009г. започнахме началото си като пчелари със закупуването на 40 стари кошера заедно с пчелните семейства. Добавихме и тези от дядото на Митко. Интереса към занаята се преврърна в основно занимание на Митко и започна да участва в програми за развитие на пчеларите, за да може да поднови старите кошери с нови. Така вече 6 година броят на кошерите се увеличава и пчелните семейства се подновяват. 

Още от самото начало до нас е цялото семейство и всички помагат с каквото могат, за да се развиваме. От 2010 година, с нови кошери се записах и аз (Ралица Кунева) като пчеларка, с цел това да бъде основния поминък и бизнес на нашето младо семейство, с нашите прекрасни деца Теодор /роден 2012г/ и Ренета /родена 2014г/.

Стопанството ни към 2016г. вече е с 800 кошера и над 7000дка арендувана земеделска земя.

След дълга борба, от началото на 2012г., през лятото на 2015г реализирахме проект по мярката 121 по програмата за развитие на селските региони и вече можем да се гордеем с едно от най-модерните пчеларски стопанства в страната, дори и в Европа.

По проект закупихме нови машини за разпечатване на пчелните пити, нова автоматична центрофуга и ред други машини, които освен че оптимизират процеса, то качеството на работа се повишава многократно. В проекта беше включен и мини телескопичен челен товарач - в помощ за подвижното пчеларство, високо проходим джип Форд Рейнджър със специализирано ремарке/платформа за кошери.

Скоро ще открием и първия си магазин за мед, за да може всички, които желаят да имат възможност да си закупят от нашият мед и други пчелни продукти.

За нас е много важно развитието, а качеството е на първо място. 

Практикуваме подвижно пчеларство, именно затова реколтата ни е разнообразна. Кошерите се местят в зависимост от пашата - рапица, акация, липа, кориандър, слънчоглед, а освен това имаме и стационарен пчелин в сърцето на Странджа, където събираме билков и манов мед.

Медът е чист и НАТУРАЛЕН!
За нас най-голямо удовлетворение е, когато клиентите ни харесват меда.